Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@08:24:56 GMT

ماه رمضان؛ برنامه‌ای برای رشد انسان‌ها

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۵۶۹۲۱

ماه رمضان؛ برنامه‌ای برای رشد انسان‌ها

خدا در ماه رمضان نه تنها زمینه‌های رشد ما را فراهم آورده، بلکه موانع را نیز برطرف کرده است. یکی از بزرگ‌ترین موانع یعنی شیطان را در این ماه به بند کشیده است؛ این یعنی توسعه در ثواب و عبودیت خدا. ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۲ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «دُعِیتُمْ فِیهِ الَی ضِیافَةِ اللَّه»(1)  خدا در ماه رمضان برای ما میهمانی‌‏ برپا داشته است، در ماه مبارک رمضان مهمان خدا هستیم؛ مهماندار خداست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در این ضیافت تمام ‏نیازها و تمامی‏ ابعاد زندگی ما را در نظر گرفته ـ چون او بر هر چیز آگاه است و این کرامت و قدرت را هم دارد ـ این ضیافت را به پا داشته تا به تمامی ابعاد ما انسان‌ها (فکر، عقل، روح و تمامی اعضا و جوارح) در این ماه روزی بدهد تا از این ضیافت دست پر خارج  شویم.

خدا در ماه رمضان نه تنها زمینه‌های رشد ما را فراهم آورده، بلکه موانع را نیز برطرف کرده است. یکی از بزرگ‌ترین موانع یعنی شیطان را در این ماه به بند کشیده است؛ شیطانی که ما او را نمى‌بینیم، اما او و یارانش در هر مکانی که زمینه‌ گناه فراهم باشد حاضر و به دنبال فتنه و فریب ما هستند(2) و از پیش رو، پشت سر، از راست و چپ به سراغ انسان می‌آیند(3)، لذت‌های دنیایی را پیش افراد محبوب و تردید و شک را در دل آنها وارد می‌کنند و... در ماه رمضان زمینه آنقدر برای انسان مهیا و توسعه یافته است که شیطان و یارانش در غُل و زنجیرند، این یعنی توسعه در ثواب و عبودیت خدا. به خاطر همین حتی خواب هم عبادت می‌شود.

همیشه می‌شود به درگاه الهی رفت و تا صبح عبادت و شب‌زنده‌داری کرد اما نیمه ماه شعبان به عنوان مقدمه و شب‌های 19، 21 و 23 رمضان به صورت مخصوص برای احیاء و شب‌زنده‌داری توصیه شده است. از ما خواسته‌اند در زمان‌های خاصی زمینه‌هایی را برای رشد خود فراهم کنیم و به یک جمع‌بندی از خود و اعمالمان برسیم. این کار باعث می‌شود هدف نهایی و اخروی را در روزمرگی‌های زندگی مادی گُم نکنیم تا از حقیقت قدر بهرمند شویم؛ حقیقتی که نوعی سلوک و بلوغ روحی ما است.

شب قدر براى این است که به حسابرسی از خودمان بپردازیم و فرصتى براى جمع‌بندى از اعمال و کارهاى خودمان داشته باشیم. یک دانه گندم را وقتى می‌کارند، 70 دانه بر مى‌‏گرداند. در این شب‌ها وقت آن است تا ببینیم با این همه استعداد و نعمت که خدا به ما داده چه کار کرده‌ایم؟ حاصلمان چیست؟ 70 برابر شده‌ایم؟ خدا به فریادمان برسد، اگر در وجودمان جز کینه‏، حسادت، توقع‌‏های بی‌مورد، خودخواهی‌ها و... چیزى سبز نشده باشد.

در سوره عادیات آمده است: «إِنَّ الْانْسانَ لِرَبِّهِ لَکَنُودٌ»(4) انسان نسبت به پروردگارش ناسپاس است؛ چنین انسانی دنبال مادیات، مقام و ... می‌رود و براى خدا کاری نمی‌کند، در حالی که انسان دارای توانایی‌های بسیاری است، مثلاً در سوره یوسف آمده: «یُعَلِّمُکَ مِنْ تَأْوِیلِ الْاحادِیث»(5) تأویل احادیث، تنها به معناى تعبیر خواب دانستن نیست، به اینکه انسان بتواند حوادث تازه را به اصول ثابت و مشخصى برگرداند نیز گفته می‌شود. انسان این استعداد را دارد که به تأویل احادیث و یا خیلی از مقامات دیگر برسد.

چقدر خوب است در این شب‌ها خودمان را مورد حسابرسی قرار دهیم و ببینیم عمر خود را براى چه کسى یا چه چیزی خرج مى‏‌کنیم؟ از این لحظه‌هاى عمر چه کسى بهره‌‏بردارى مى‌‏کند؟ و با توانایی‌هایی که خدا به ما داده چکار می‌کنیم؟ چقدر خوب است در این شب‌ها دستاوردهای خود را بررسی کنیم، ببینیم اگر کسری داریم و هنوز کاری نکرده‌ایم، زودتر فکری بکنیم.(6)

در شب قدر تصمیم می‌گیریم که افق آرزوهای‌مان کجا باشد، در این شب‌ها می‌توان کارهای نشده را جبران کرد. آنچه از شب قدر امسال تا شب قدر سال آینده قرار است رخ دهد در شب قدر تقدیر می‌شود. در شب قدر به دعا و تضرع می‌پردازیم و ولیّ و حجت خدا به تقدیر و تنظیم امور سال آیندۀ عالم و عالمیان. امیرمؤمنان در نهج‌البلاغه می‌فرماید: «در آخرالزّمان وضعیت‌های غریبی برای مردم پدید می‌آید و شخصی از ما اهل‌بیت به همراه چراغ روشنی به سیر پنهانی امور می‌پردازد»(7)

در تفسیر سوره قدر، امام صادق علیه‌السلام می‌فرماید: «با این سوره شما با مخالفین امامت بحث کنید» که این امری که ملائکه و الروح نازل می‌کنند و این ارتباطی که در زمان پیامبر(ص) میان آسمان و زمین است برای چه کسی است؟ «ولیّ امر» کیست که ملائکه و الروح، «امر» را برای او نازل می‌کنند؟ از آنجا که ولیّ امر به امور هرکس و اندازه‌ها و تقدیرهای هر چیز تسلط کامل دارد، ولایتشان بر ما از ولایت ما بر خویش، بیشتر است، که ایشان از ما به ما آگاه‌تر و از ما به ما مهربان‌تر است. این محبت و معرفت مبنای ولایت است. ولایتی که در آن «مَنْ کُنْتُ مَوْلاه فَهذاعَلِیٌّ مَوْلاهُ» قرار دارد. ولایت، به این معنا ولایتی است که اساس تشیع را تشکیل می دهد.

* سید حامد صدر، مدیر پژوهش پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه‌السلام

1ـ  اقبال الاعمال، سید بن طاووس، خطبه شعبانیه.

2ـ إِنَّهُ یَرَاکُمْ هُوَ وَقَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لاَ تَرَوْنَهُمْ. سوره اعراف آیه 27.

3ـ ثُمَّ لآتِیَنَّهُم مِّن بَیْنِ أَیْدِیهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَیْمَانِهِمْ وَعَن شَمَآئِلِهِمْ وَلاَ تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شَاکِرِینَ. سوره اعراف آیه 17.

4ـ سوره نباء، آیه 40.

5ـ سوره یوسف آیه 6.

6ـ اگر اینها که به من پشت کرده‏‌اند و از من بریده‏‌اند، مى‏‌دانستند که چگونه در انتظارشان هستم و چگونه مشتاق بازگشت‏شان هستم و چگونه مى‏‌خواهم که عصیان‏‌ها را رها کنند، از شوق من مى‌‏مردند و رگ‌‏هاى گردنشان از فشار عشق من پاره پاره مى‌‏شد.(جامع السعادات، ج 3، ص 103).

7ـ خطبه 150

گوهری که فقط در دل‌های پاک و صاف یافت می‌شوددعای روز بیست‌ویکم ماه مبارک رمضان/ بالاترین مقام بندگیترتیل جزء بیست‌ویکم قرآن‌ با صدای "عبدالباسط و عباس امام‌جمعه"

انتهای پیام/

R1410/P/S4,37/CT1 واژه های کاربردی مرتبط شب‌های قدر ماه مبارک رمضان

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شب های قدر ماه مبارک رمضان شب های قدر ماه مبارک رمضان ماه رمضان شب قدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۵۶۹۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه سه نمایشنامه جدید سوره مهر در نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرنگار مهر، سه کتاب نمایشنامه با عنوان «رازی بین من و تو»، «در تنم زمستان شد» و «روایت نه چندان پیچیده از یک عشق به طعم شمشیر» به تازگی توسط انتشارات سوره مهر منتشر و روانه بازار نشر شده است.

«رازی بین من و تو» نوشته محمدرضا امیرخانی تصویری از زندگی علی، جانباز اعصاب و روان است. علی هنرمند پتینه‌کاریست که در جبهه‌های جنگ دچار موج انفجار شدیدی شده و همچنان با این توهم که هم‌رزمش را کشته است، دچار عذاب وجدان است. در ادامه دکتر بخشی برای رهایی او از این توهم دست به کار می‌شود.

«در تنم زمستان شد» اثری از مصطفی سیفی برشی از زندگی رونیا یک دختر کرد ایزدی است که چند سال اسیر داعش بوده و اکنون پس از فرار از دست داعش به آلمان گریخته، اما یک روز مرد داعشی که سال‌ها رونیا را اسیر کرده، وارد خانه او می‌شود.

«روایت نه چندان پیچیده از یک عشق به طعم شمشیر» نمایشنامه دیگری است که به قلم محمدرضا آریان‌فر به چاپ رسیده است. آریان‌فر در این کتاب، چهار نمایشنامه شامل «روایت نه چندان پیچیده از یک عشق به طعم شمشیر»، «آن‌گاه که خدا از دهان سنگ ترانه می‌خواند»، «کسی در خواب‌هایم قدم می‌زند» و «سراغ خواب‌هایم را از باد بگیر» را به نگارش درآورده است.

«رازی بین من و تو» با شمارگان ۳۰۰ نسخه، «در تنم زمستان شد» با شمارگان ۵۰۰ نسخه و «روایت نه چندان پیچیده از یک عشق به طعم شمشیر» با شمارگان ۵۰۰ نسخه در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می‌شوند.

کد خبر 6089724 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • نوجوانان بوشهری بر بال آهنین به سودای پرواز پرداختند
  • هدف از تحمیل بی‌حجابی به جامعه چیست؟
  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • اختتامیه مسابقات فوتسال جام رمضان در هیرمند
  • (ویدئو) بحث عجیب درباره زیاده‌روی در عرق خوری در برنامه گلزار!
  • عرضه سه نمایشنامه جدید سوره مهر در نمایشگاه کتاب
  • (ویدئو) سکانس خنده‌دار از حرف زدن نعیمه نظام‌دوست به زبان روسی
  • مسابقات جام رمضان تنیس روی میز بانوان در سمنان پایان یافت
  • تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»