Web Analytics Made Easy - Statcounter

 قرآن کریم عنایت ویژه‌ای به شب قدر دارد؛ شبی که از آن به عنوان شب نزول قرآن کریم و برکت‌ها و نعمت‌های فراوان برای انسان‌ها تعبیر شده است. هرچند که طبق روایت‌های مستند و معتبر، شب قدر از آغاز خلقت وجود داشته و به عنوان زمانی برای تعیین تقدیر معین شده است.

زمانی برای توبه از گناهان

خداوند در آیات دوم و سوم سوره مبارکه دخان می‌فرماید: «وَ الْکتَبِ الْمُبِینِ؛ إِنَّا أَنزَلْنَهُ فى لَیْلَةٍ مُّبَرَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنذِرِینَ؛ سوگند به این کتاب آشکار؛ که ما آن را در شبى پربرکت نازل کردیم، ما همواره انذار کننده بوده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

خداوند متعال در دومین آیه سوره مبارکه دخان به قرآن کریم سوگند یاد می‌کند و می‌فرماید: «قسم به این کتاب آشکار». درواقع کتابی را که دارای محتوای روشن و مشخص، دستورات سازنده، برنامه‌های منسجم و دقیق و معارف آشکار و صحیح است، مورد سوگند قرار می‌دهد و مشخص است که وقتی چنین سوگند بزرگی، آن هم از طرف خداوند متعال که تمام آیاتش حق است، بیان می‌شود، باید در ادامه این سوگند نکته‌ای مهم وجود داشته باشد؛ اما آن چه نکته‌ای است که خداوند برای توجه دادن مردم به آن، به قرآن کریمش قسم یاد کرده است؟

در ادامه و در آیه سوم همین سوره، حقیقت را مشخص کرده و می‌فرماید: «إِنَّا أَنزَلْنَهُ فى لَیْلَةٍ مُّبَرَکَةٍإِنَّا کُنَّا مُنذِرِینَ؛ به درستی که ما قرآن را در شب پربرکتی نازل کرده‌ایم.» از آنجایی که کلمه مبارک به معنی چیز سودمند، همیشگی، پایدار و در یک کلمه خیر کثیر است، شب مبارک هم باید شبی باشد که سرمنشأ تمام خوبی‌ها و سودهای حقیقی باشد. بیشتر مفسران، این شب را به همان «شب قدر» تعبیر کرده‌اند که سراسر خیر و برکت است. قرآن کریم در همین شب به طور یکپارچه بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است و سرنوشت مخلوقات و مقدرات هم در آن تعیین می‌شود.

در عین حال همان طور که قرآن سراسر خیر است و خیرش شامل حال افرادی می‌شود که به آن مراجعه کنند، شب قدر هم همین طور است و هر کسی که آن را عظیم بداند و برای بهره‌مند شدن از آن تلاش کند، خیر فراوان این شب نصیب او هم می‌شود.

در ادامه آیه هم دلیل نزول قرآن کریم در شب قدر را بیان کرده و تأکید می‌فرماید که دلیل این کار، انذار و بیم دادن بوده است: «إِنَّا کُنَّا مُنذِرِینَ؛ ما همواره انذار کننده بوده‌ایم». نکته قابل توجه این است که هرچند پیامبران خدا هم به قصد بیم دادن از عاقبت بدی‌ها و هم به منظور بشارت دادن خیرات آمده‌اند، اما چون یکی از دلایل اصلی دعوت آن‌ها بیم دادن مردم کافر و مشرک بوده، در بیشتر موارد از عبارت انذار و بیم دادن استفاده شده است. بر اساس چنین تعبیری می‌توان گفت که یکی از وظایف مسلمانان در شب قدر، توبه و استغفار از گناهان گذشته است.

شب تعیین سرنوشت

در آیه چهارم از سوره مبارکه دخان می‌فرماید که: «فِیهَا یُفْرَقُ کلُّ أَمْرٍ حَکِیمٍ؛ در آن شب که هر امرى بر طبق حکمت خداوند تنظیم می‌شود.» طبق آیه شریفه،شب قدر را می‌توان شب سرنوشت سازی دانست که تقدیرات در طول یک سال آینده در همان شب تعیین می‌شود. درواقع خداوند متعال در آیه چهارم سوره مبارکه دخان بر این نکته تأکید می‌فرماید که شب قدر، شبی است که در آن تمام امور، جزءبه‌جزء، بر اساس حکمت خداوند تفصیل و مشخص شده و تمام مسائل سرنوشت‌ساز در همان شب مقدر می‌شود.

نکته قابل توجه این است که در این آیه، به عبارت «امر حکیم» اشاره شده تا مشخص شود که تقدیر و سرنوشتی که در شب قدر برای تمام مخلوقات و از جمله انسان‌ها رقم می‌خورد، حکیمانه و تغییرناپذیر است. البته این نکته در روایت‌های بسیاری از اهل بیت علیهم السلام هم آمده است که در شب قدر تمام مقدرات یک سال آینده انسان‌ها شامل زندگی‌ها، مرگ‌ها، رزق‌ها و بسیاری از امور دیگر مشخص می‌شود.

شب نزول قرآن

آیه 185 سوره مبارکه بقره نیز به مطلب مهمی در رابطه با شب قدر اشاره می‌فرماید: «شهْرُ رَمَضانَ الَّذِى أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْءَانُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَ بَیِّنَتٍ مِّنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ فَمَن شهِدَ مِنکُمُ الشهْرَ فَلْیَصمْهُوَ مَن کانَ مَرِیضاً أَوْ عَلى سفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَیَّامٍ أُخَرَیُرِیدُ اللَّهُ بِکمُ الْیُسرَ وَ لا یُرِیدُ بِکمُ الْعُسرَ وَ لِتُکمِلُوا الْعِدَّةَ وَ لِتُکبرُوا اللَّهَ عَلى مَا هَدَاکُمْ وَ لَعَلَّکمْ تَشکُرُونَ‌؛ (آن چند روز معدود) ماه رمضان است که قرآن براى راهنمایی مردم و نشانه‌هاى هدایت و فرق میان حق و باطل در آن نازل شده، پس آن‌کس که در ماه رمضان در حضر باشد روزه بدارد و آن‌کس که بیمار یا در سفر باشد روزهاى دیگرى را بجاى آن روزه بگیرد، خداوند راحتى شما را مى‌خواهد نه زحمت، هدف این است که این روزها را تکمیل کنید و خدا را بر اینکه شما را هدایت کرده بزرگ بشمرید و شاید شکرگزاری کنید.»

در قرآن به مسلمانان دستور داده شده که روزهای ماه رمضان را روزه بگیرند، چون این ماه از ماه‌های دیگر برتر و مهم‌تر است؛ اما دلیل برتری این ماه بر سایر ماه‌های سال چیست که برای عظمت آن باید روزه بگیریم؟ در آیه 185 سوره مبارکه بقره پاسخ آن این طور بیان شده که: چون شب قدر در این ماه قرار گرفته و قرآن کریم در شب قدر که یکی از شب‌های این ماه است، بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است؛ بنابراین به برکت نزول قرآن در شب قدر، مؤمنین تمام روزهای این ماه را روزه بگیرند.

نکته قابل توجه این است که روزه گرفتن در ماه رمضان در دین‌های دیگر هم توصیه شده است و جالب اینکه بسیاری از کتاب‌های آسمانی از جمله تورات، انجیل، صحف و زبور هم در همین ماه بر پیامبران خدا علیهم السلام نازل شده‌اند. در نتیجه می‌توان گفت که ماه رمضان، ماه تربیت و پرورش انسان‌ها است و از آنجایی که تربیت و آموزش بدون تعلیم و برنامه دقیق و منسجم امکان‌پذیر نمی‌شود، کتاب‌های آسمانی از جمله قرآن کریم در همین ماه نازل شده‌اند.

در عین حال نقطه عطف این آموزش‌ها و مرکز ثقل تعیین سرنوشت، همان شب نزول قرآن یعنی شب قدر است. پس وظیفه مؤمنین در این شب این است که با تلاوت و تأمل در بین آیات قرآن کریم در تمام ماه مبارک رمضان و به خصوص شب قدر، جسم و جان خود را از آلودگی گناهان شستشو داده و پاک کنند.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: قرآن کریم قرآن مسلمانان اهل بیت علیهم السلام ماه رمضان اهل بیت علیهم السلام قرآن کریم ماه رمضان مرگ مسلمانان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۶۵۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«مقرأة الحرمین»؛ طرح آموزش قرآن به ۶ زبان زنده دنیا

به گزارش خبرگزاری مهر، طرح جدید اداره امور مسجد الحرام و مسجد النبی (ص) با عنوان «مقرأة الحرمین» خدمتی برای تصحیح قرائت، یادگیری تجوید، اتمام حفظ و یادآوری حفظیات قرآنی به ۶ زبان عربی، انگلیسی، اردو، اندونزیایی، مالایی و هوسایی است و پس از یادگیری کامل، گواهینامه و اجازه قرائت با سند متصل از سوی معلمان دارای مجوز در علم قرائت به قرآن‌آموزان اعطا می‌شود. این خدمت با هدف اینکه مرجع نخست در آموزش قرآن کریم باشد، راه‌اندازی شده است.

مقرأة الحرمین با هدف سهولت در آموزش کتاب خدا و یادگیری ترتیل قرآن برای کسانی که تمایل دارند در هر زمان و مکانی با استفاده از فناوری جدید و اجرای بهترین روش در آموزش قرآن کلام وحی را فرا بگیرند، اجرا می‌شود و به حجاج و عمره‌گزاران نیز فرصت آموزش قرائت صحیح قرآن کریم را می‌دهد و به آنان گواهینامه و اجازه قرائت اعطا می‌کند.

این پروژه دارای برنامه‌های متعدد آموزشی از جمله تصحیح قرائت، حفظ، یادآوری محفوظات، یادگیری تجوید، اصول قرائات، جلسات تلاوت قرآن، پیگیری آموزشی و جلسات پخش زنده است.

کد خبر 6088407 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • فیلم/ هتک حرمت مجدد قرآن کریم در سوئد
  • هتک حرمت مجدد قرآن کریم در سوئد | ویدئو
  • برپایی کارگاه آموزشی تخصصی قرآن کریم در بابل
  • صدور گواهی حفظ قرآن برای ۸۰۰ هزار نفر از شرکت‌کنندگان در طرح «زندگی با آیه‌ها»
  • نحوه دریافت کارت ورود به جلسه آزمون اعطای مدرک به حافظان قرآن
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • اهانت مجدد به قرآن کریم در استکهلم
  • «مقرأة الحرمین» خدمتی برای تصحیح قرائت، یادگیری تجوید
  • «مقرأة الحرمین»؛ طرح آموزش قرآن به ۶ زبان زنده دنیا